ROTTERDAM - De bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker redden jaarlijks duizenden mensen het leven, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.


Volgens de onderzoekers wordt er per 100.000 mensen 1325 keer darmkanker voorkomen doordat het wordt opgemerkt in een vroeg stadium.

In Nederland ontvangen mensen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Een ontlastingstest spoort bloed op dat kan duiden op darmkanker of een voorstadium daarvan. Zo kan darmkanker vroeg ontdekt of zelfs voorkomen worden. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Het doel van het onderzoek is dan ook om darmkanker te voorkomen en de sterfte en ziektelast te verminderen.

Toch is het aantal deelnemers de afgelopen jaren gedaald. In 2023 deed slechts 67,2 procent van de genodigden mee aan de ontlastingstest. Vooral mannen maken er minder gebruik van, terwijl uit de cijfers blijkt dat er bij hen vaker darmkanker wordt gevonden. ‘Ze hebben dus een iets hoger risico. Tegelijk toonde de evaluatie aan dat de afname in sterfte bij mannen hoger was dan bij vrouwen. Het zou dus juist voor hen extra gunstig zijn om mee te doen’, aldus het Erasmus MC.

Ook borstkanker en baarmoederhalskanker kunnen met het onderzoek vroeg worden ontdekt. Dankzij de bevolkingsonderzoeken wordt op termijn 216 miljoen euro bespaard aan zorgkosten, doordat mensen minder dure behandelingen nodig hebben.

Mannen tussen de 55 en 65 jaar negeren nog het vaakst een uitnodiging voor onderzoek, waar vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep wel vaak deelnemen.

Lees hier meer over het onderzoek van Erasmus MC.