NEDERLAND - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen dit jaar in Zuid-Holland gemiddeld € 3,05 toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit bedrag ligt 13,1% hoger dan in 2023: de hoogste stijging van alle Nederlandse provincies. Wel zijn er lokaal grote verschillen: zo betaal je in Zoetermeer nu zelfs 143,8% meer toeristenbelasting als vorig jaar, terwijl toeristen in Lansingerland juist niks hoeven te betalen. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.


Grootste stijging in Zoetermeer

In 29 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten steeg de toeristenbelasting in 2024. Vooral voor een hotelovernachting in Zoetermeer betalen toeristen fors meer dan een jaar eerder: het tarief ligt nu op € 9,38 per persoon per nacht, waar dit vorig jaar nog € 3,85 was. Dit is de op één na grootste stijging van alle Nederlandse provincies: alleen in het Noord-Hollandse Wijdemeren was de stijging nóg groter (+165,2%).

Ook in Dordrecht en in Delft is het overnachtingstarief dit jaar flink duurder dan in 2023. De vijf gemeenten in Zuid-Holland met het sterkst stijgende tarief zijn als volgt:


  1. Zoetermeer: +143,8%

  2. Dordrecht: +75%

  3. Delft: +47,5%

  4. Alphen aan den Rijn: +33,3%

  5. Zuidplas: +31,4%

Relatief hoog tarief in Zuid-Holland, dit zijn de duurste gemeenten

Gemiddeld betaal je in Zuid-Holland € 3,05 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Dit is het op twee na hoogste gemiddelde tarief van alle Nederlandse provincies en ligt tevens een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van € 2,34. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

De gemeente Zoetermeer spant de kroon en heeft hiermee de gemeente Rotterdam ingehaald als duurste gemeente van de provincie. De 5 duurste gemeenten in Zuid-Holland zijn als volgt:

  1. Zoetermeer: € 9,38

  2. Rotterdam: € 8,71

  3. Westland: € 6,70

  4. Leidschendam-Voorburg: € 6,05

  5. Den Haag: € 6,00

In Zoeterwoude werd dit jaar toeristenbelasting voor het eerst ingevoerd. Toeristen betalen hier nu € 3,00 per persoon per nacht wanneer zij in een hotel overnachten.

In 13 Zuid-Hollandse gemeenten betaal je vooralsnog geen toeristenbelasting: Gorinchem, Albrandswaard, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegom, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nieuwkoop, Ridderkerk, Zwijndrecht, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Teylingen.

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op:

https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2024