NEDERLAND - De KNVB en ARAG zetten ook dit seizoen (assistent-)scheidsrechters in de spotlights met de verkiezing Amateurscheidsrechter van het Jaar. Scheidsrechters kunnen van 5 september tot en met 8 oktober 2023 worden genomineerd via het platform www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.


De verkiezing, waarbij de KNVB en ARAG onder meer aandacht vragen voor het belang van fairplay op voetbalvelden, is dit jaar uitgebreid. Er is extra aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters en voor aanstormend talent tot en met 18 jaar. Zowel KNVB-scheidsrechters als verenigingsscheidsrechters kunnen worden opgegeven voor de verkiezing. Na de nominatieperiode kan er tot en met 12 november 2023 via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl worden gestemd. Uit elke provincie van Nederland wordt per categorie de (assistent-)scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen voor de selectiefase.

Vakkundige jury

Net zoals vorig jaar beoordeelt een vakkundige jury alle kandidaten in de selectiefase. De jury bestaat ook nu weer uit Bas Nijhuis (scheidsrechter), Franca Overtoom (scheidsrechter), Sjoerd Moussou (voetbaljournalist, columnist en schrijver) en CEO van ARAG Nederland Marc van Erven. Nijhuis: "Wij hebben vorig seizoen ontzettend veel plezier beleefd aan het beoordelen van de Nederlandse amateurscheidsrechters. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we het aantal categorieën hebben uitgebreid. We zijn ervan overtuigd dat ook dit jaar weer een groot aantal scheidsrechters wordt genomineerd."

Franca Overtoom voegt daaraan toe: "Er zijn nog te weinig vrouwelijke scheidsrechters, terwijl vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Met deze verkiezing willen we een signaal afgeven dat ook de vertegenwoordiging van de vrouwen in de arbitrage belangrijk is voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland."

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd

Etienne Wettingfeld, winnaar van vorig jaar in de categorie 'verenigingsscheidsrechter van het jaar', over de verkiezing: "Het winnen van deze titel was een bevestiging van de passie en toewijding waarmee ik elke wedstrijd fluit. Deze verkiezing is zoveel meer dan een erkenning voor de scheidsrechter; het is ook een stukje bewustwording van fairplay en respect op het veld."

De scheidsrechter is een onmisbare schakel in de ruim 30.000 wedstrijden die elk weekend worden gespeeld. Samen met spelers, trainers en supporters zorgt de scheidsrechter ervoor dat wedstrijden volgens de regels en met fairplay verlopen. Dat vraagt besluitvaardigheid en leiderschap van de scheidsrechter. Een scheidsrechter moet mentaal en fysiek fit zijn en bovenal zorgen voor spelplezier. Het belang van fairplay mag volgens de KNVB nooit worden onderschat: fairplay vormt de ruggengraat van elke wedstrijd en zorgt voor een sfeer van wederzijds respect tussen teams.

Dag van de Fairplay

De verkiezing kent op 6 januari 2024 zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de Fairplay. Dit is een jaarlijks terugkerende dag vol workshops en trainingen voor amateurscheidsrechters in Nederland. ARAG heeft deze dag samen met de KNVB in het leven geroepen. De juridisch probleemoplosser staat samen met de KNVB voor fairplay op de Nederlandse voetbalvelden en in de maatschappij. ARAG ondersteunt daarom al meer dan 12,5 jaar voetbalscheidsrechters in Nederland in de uitoefening en ontwikkeling van hun vak.