Te veel vervuiling
In het Westlandse water vindt het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) nog steeds te veel resten van bestrijdingsmiddelen. Ook stoffen als zware metalen, ammonium en zink komen vaker voor. Ze komen onder andere uit de glastuinbouw, uit oude vervuilde (water)bodems. De gevolgen zijn merkbaar: in veel sloten groeien te weinig waterplanten en leven te weinig soorten vissen. Dit komt niet alleen door vervuiling, maar ook door te weinig licht op de bodem van het water doordat er niet genoeg natuurlijke oevers zijn.
Inzet uitbreiden
Hoewel de waterkwaliteit nog niet op orde is, worden er actief verbeteringen doorgevoerd. Gemeente Westland legt meer natuurvriendelijke oevers aan en onderzoekt waar het rioolstelsel aangepast kan worden. Ook maait de gemeente minder, zodat planten en dieren meer ruimte krijgen. Daarnaast werkt de gemeente samen met HHD, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) en de glastuinbouwsector aan gezamenlijke projecten die helpen bij het verbeteren van de waterkwaliteit.
Westland wil deze inzet het aankomende jaar intensiveren, zodat de waterkwaliteit stap voor stap verbetert.
Intensief samenwerken met de glastuinbouw
Ook de glastuinbouwsector draagt actief bij aan verbetering. In 2024 kregen bijna 100 bedrijven bezoek van een watercoach. Die hielpen bij het opsporen van lekkages. Bij de meeste bedrijven zijn lekkages aangetroffen, maar veel tuinders zijn proactief aan de slag gegaan met verbeteringen.
Via het gezamenlijke project ‘Lekstromen’ worden kassen in gebieden met afwijkende meetwaarden gericht gecontroleerd. Gemeente Westland, ODH en HHD werken hierin samen. Als er iets niet klopt, worden afspraken gemaakt en volgt een nieuwe controle. Zo zijn al meerdere illegale lozingen gestopt, wat direct leidde tot minder vervuiling.
Doelen 2027 moeilijk haalbaar
Volgens Europese regels moet het water in 2027 schoon en gezond zijn. Ondanks de gezamenlijke inspanningen blijft het onzeker of alle doelen voor de Westlandse waterkwaliteit op tijd worden gehaald. Juist daarom blijft de gemeente zich intensief inzetten voor schoner en gezonder water.