WESTLAND - De Lara van Ruijven-talentprijs wordt vanaf 2021 toegevoegd aan de Westlandse Sportprijzen. Naast de categorieën sportman, sportvrouw, sportploeg, g-sport en sportcoach wordt de Lara van Ruijven talentprijs jaarlijks uitgereikt. Gemeente Westland biedt hiermee een blijvend eerbetoon aan de topsporter Lara van Ruijven en haar indrukwekkende shorttrackcarrière. Dat maakt wethouder Pieter Varekamp (sport) vanavond (25/3) bekend in de laatste TV-uitzendingen rondom de Westlandse sportprijzen.


De Westlandse Lara van Ruijven behaalde vele prijzen op zowel nationaal als internationaal topniveau. Tijdens de Olympische Spelen in 2018 in Pyeongchang won zij met haar team een bronzen medaille en zette een wereldrecord neer in de shorttrackrelay. Op het WK in 2019 schreef Lara geschiedenis door op de 500 meter als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen shorttrack te worden. Met haar imposante sportprestaties en doorzettingsvermogen is Lara van Ruijven een groot voorbeeld voor de Westlandse jeugd en jonge sporttalenten. Lara van Ruijven overleed op 10 juli 2020 op 27-jarige leeftijd.

Westlandse onderscheidingen
Tijdens de uitreiking van de Westlandse sportprijzen in 2007 werd zij sporttalent van het jaar. In 2014 en 2019 werd zij uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Haar prestaties in 2018 en 2019 werden gevierd met twee Westlandse huldigingen, waarbij Lara in 2019 de gemeentelijke onderscheiding WestlandStek ontving.

Lara van Ruijven-talentprijs
De familie en nabestaanden van Lara van Ruijven omarmen dit initiatief en hebben aangegeven graag de eerste Lara van Ruijven-talentprijs te willen uitreiken. Bij de Lara van Ruijven-talentprijs hoort ook een geldbedrag van 1.000 euro, te besteden aan trainingsfaciliteiten en/of materialen. Dit geldbedrag wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door Filiorum Future in samenwerking met Topsport Westland.

Uitreiking Westlandse Sportprijzen en sportgala afgelast
Door de coronacrisis zijn competities niet afgerond, (internationale) wedstrijden en toernooien niet georganiseerd. In 2021 vinden daarom geen Westlands sportgala en geen uitreiking van de Westlandse sportprijzen plaats.