NAALDWIJK - Op vrijdag 11 oktober is het Coming Out Day. ’s Ochtends wordt bij alle gebouwen van de gemeente en bij diverse scholen, sportverenigingen, kerken, welzijnsorganisaties en zorginstellingen de regenboogvlag gehesen. De vlag moedigt iedereen aan om zichzelf te kunnen zijn.


Coming Out Day is bedoeld om LHBTI's (homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) te steunen bij het uit de kast komen én om te laten zien wie je bent. Het is ook een uitnodiging aan inwoners en organisaties om er met elkaar over te praten.

Wethouder Piet Vreugdenhil hijst deze dag om 9.00 uur bij ISW Hoogeland in Naaldwijk de regenboogvlag en om 10.30 uur bij woonzorgcentrum De Terwebloem in Poeldijk. Dat doet hij samen met een oudere.

Hijsen regenboogvlag bij De Terwebloem
Het thema van Coming Out Day 2019 is ‘roze ouderen’. Als ouderen naar een zorginstelling verhuizen, durven ze vaak niet meer uit te komen voor hun geaardheid. Ze voelen zich niet veilig, worden gepest of buitengesloten. Hierdoor gaan ze letterlijk ‘terug de kast in’. Wethouder Vreugdenhil en leerlingen van ISW Hoogeland luisteren bij De Terwebloem naar de verhalen van ouderen. Iedereen is deze ochtend welkom tussen 10.30 en 11.30 uur.

Met een aantal ouderen vertrekt de wethouder daarna naar een mini-conferentie in Den Haag. Wethouders uit de regio Haaglanden, bestuurders en medewerkers van (zorg)instellingen, beleidsmedewerkers van gemeenten en roze ouderen bespreken hoe ze de woonomgeving van roze senioren LHBTI-vriendelijker kunnen maken.

Acceptatie in de sport
In het weekend van 12 en 13 oktober spelen veel teams met een regenboogband en -bal. Daarmee laten verenigingen zien dat ze het belangrijk vinden dat iedereen zich welkom voelt op het sportveld of in de sportzaal. Voetbalvereniging KMD in Wateringen ontvangt op 12 oktober om 14.00 uur een regenboogtoolkit uit handen van Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation en wethouder Varekamp.

Jezelf zijn, het hele jaar door
Aandacht voor LHBTI’s is niet alleen belangrijk op deze dag. We brengen op 11 oktober een gesprek op gang, en hopen dat dit ook na deze dag een bespreekbaar onderwerp blijft.