NAALDWIJK - Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. En iedere week beginnen honderden kinderen met roken. GGD Haaglanden heeft zich samen met de gemeente Westland en acht andere regiogemeenten aangesloten bij het netwerk Nederland Rookvrij. Daarmee laten we zien dat we ons inzetten om kinderen rookvrij op te laten groeien en samenwerken aan een rookvrije omgeving.


De gemeente Westland steunt de Rookvrije Generatie, een initiatief van De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is zorgen voor een generatie kinderen die rookvrij kan opgroeien. Dit betekent dat zij niet blootgesteld worden aan tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Mooie stap vooruit
“Aansluiting bij het netwerk Nederland Rookvrij is daarom een mooie stap vooruit”, vindt wethouder Piet Vreugdenhil. “‘Wij gunnen kinderen een generatie waarin niet gerookt wordt en waarin roken niet wordt aangeleerd. Waar ouderen het besef hebben dat roken niet goed is. Laten wij het goede voorbeeld geven.”

Zien roken, doet roken, dat is wetenschappelijk bewezen. En hoe eerder iemand begint met roken des te hardnekkiger is de verslaving. De GGD Haaglanden en de gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer trekken vanaf nu in regioverband met elkaar op om te voorkomen dat kinderen gaan roken. Ook ondersteunen we mensen die willen stoppen met roken, bijvoorbeeld door jaarlijks de Stoptober-campagne onder de aandacht te brengen.

De Rookvrije Generatie
Om de Rookvrije Generatie te kunnen bereiken, is het belangrijk dat iedereen in actie komt voor een rookvrije omgeving. We zijn op de goede weg. Er mag al niet meer gerookt worden op werkplekken, in de horeca en in openbare gebouwen. En sinds augustus 2020 zijn alle schoolpleinen in Nederland en dus ook de Westlandse schoolpleinen rookvrij. Verder behoort roken op het treinstation of perron sinds oktober 2020 tot de geschiedenis.

Ook in Westland werken we samen met kinderboerderijen, scholen, kinderopvangorganisaties, (sport)verenigingen, speeltuinen, zorginstellingen en diverse andere organisaties aan een rookvrije omgeving. Zo stimuleren we elkaar om plekken waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij te maken.

Iedereen kan iets doen
Iedereen kan iets doen voor de Rookvrije Generatie. Wilt u weten hoe en inspiratie opdoen door de verhalen van kinderen, ouders, vrijwilligers, artsen of anderen? Of wilt u zichtbaar maken dat uw locatie rookvrij is met bijvoorbeeld een rookvrij bord, spandoek of raamsticker van de Rookvrije Generatie? Kijk dan op de website www.rookvrijegeneratie.nl. Meer informatie over de aansluiting van de regio Haaglanden op het netwerk Nederland Rookvrij is te vinden op de website www.nederlandrookvrij.nl.