WESTLAND - De winter staat weer voor de deur. Een gezellige tijd, maar ook een tijd waarin we rekening moeten houden met vorst en sneeuw en daarmee kans op gladde wegen. Gelukkig zijn de mensen en het materieel van de gladheidsbestrijding van gemeente Westland daar helemaal klaar voor. Zodra de kans op gladheid toeneemt, gaan zij op pad om zout te strooien en de wegen veilig te houden.


Nieuwe aannemers

De afgelopen maanden is zoals elk jaar hard gewerkt aan de voorbereiding op het nieuwe strooiseizoen. Dat duurt van eind oktober tot begin april. Gemeente Westland werkt sinds dit seizoen samen met een nieuwe aannemer. Dit is NV Gladheid Westland, een combinatie van de bedrijven Van Nierop en AH Vrij. Dit betekent dat een deel van de strooiwagens er anders uitziet dan vorige jaren. De voertuigen hebben andere kleuren en zijn groter dan voorheen. Ook kunt u nu tractoren met aanhangers zien rijden tijdens een strooiactie.

Klaar voor de winter

Zoals elk jaar maakten de gladheidsbestrijders in oktober een proefronde. Met de strooiapparatuur en sneeuwschuivers op de wagens reden ze de complete strooiroute. Ze strooiden geen zout, maar controleerden op deze manier de voertuigen, apparatuur en routes. Tijdens het strooiseizoen houdt een team van coördinatoren het weer goed in de gaten. Van temperatuur van het wegdek tot de luchtvochtigheid: alles wordt bekeken. Ook gebruiken zij eigen waarnemingen. Verwachten zij dat het glad kan worden, dan besluiten zij tot een strooiactie. Dat kan verschillende redenen hebben. Denk aan bevriezing van natte weggedeelten, aanvriezende mist of winterse neerslag, zoals sneeuw of ijzel.

Zout zat

De strooiroutes zijn bij elkaar 600 kilometer lang en bestaan uit 450 kilometer autowegen en 150 kilometer fietspaden. Om zoveel kilometer wegdek te strooien, is natuurlijk ook strooizout nodig. Gelukkig ligt daar op de gemeentewerf in Naaldwijk genoeg van klaar: ongeveer 450 duizend kilo. Op een plek buiten de gemeente ligt nog eens 2 miljoen kilo zout klaar. Als het moet, kan dat met één telefoontje naar Westland komen. Genoeg zout voor vele strooiacties!

Bent u benieuwd naar de strooiroutes of wilt u meer weten over de gladheidsbestrijding in Westland? Kijk op gemeentewestland.nl/strooien.