WESTLAND - In 2018 richtten Westlandse ondernemers samen met oud-burgemeester Sjaak van der Tak Dutch Greenhouse Delta op. Hiermee wilden ze de Nederlandse tuinbouwsector bekender maken in de rest van de wereld. Burgemeester Bouke Arends heeft ook een belangrijke rol bij de wereldwijde promotie van de Nederlandse glastuinbouw en laat zien wat onze tuinders doen aan het duurzaam telen van gezond voedsel. Als boegbeeld van DGD zet hij de Westlandse glastuinbouw zowel wereldwijd als in Nederland op de kaart. DGD en de gemeente Westland werken nauw samen. Om de economische kansen voor Westland te blijven versterken, verlengen zij deze samenwerking.

Tuinbouwhoofdstad van de wereld

“De Nederlandse ‘Greenhouse Delta’ is uniek”, vertelt burgemeester Bouke Arends, “Nergens ter wereld vind je zoveel kassen en bedrijven in de tuinbouwsector als in Westland. Als het tuinbouwcluster een land zou zijn, dan was Westland de hoofdstad. Bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs zijn in de regio sterk vertegenwoordigd. Wij zijn hier enorm trots op. Ook omdat Westland hierdoor wereldwijd aantrekkelijk is voor de handel. Het is een eer dat ik daar boegbeeld van mag zijn, maar ook van extra waarde voor het bedrijfsleven.”

Samenwerking versterkt handelspositie

Doordat burgemeester Arends boegbeeld is van DGD, is het vaak makkelijker voor bedrijven in de glastuinbouw om contacten te leggen in het buitenland. Burgemeester Arends legt uit: “Het is zo dat in sommige landen bezoekende bestuurders, zoals een burgemeester, snel aan tafel komen bij bestuurders uit het gastland. Dankzij die contacten ontstaan kansen voor het bedrijfsleven. In ons geval het Westlandse bedrijfsleven.”

Burgemeester Arends noemt de handelsmissie naar Kazachstan in april 2023 als een mooi voorbeeld van hoe DGD en de gemeente elkaar versterken. Het bedrijfsleven heeft hier contacten kunnen leggen met belangrijke partijen dankzij zijn aanwezigheid.

Dat deze relaties belangrijk zijn, blijkt uit verschillende bezoeken die sindsdien aan Westland zijn gebracht. Burgemeester Arends: “Kort geleden hebben we bijvoorbeeld op zijn eigen verzoek de ambassadeur van Kazachstan meegenomen naar een aardwarmteproject hier in Westland. Dan zie je die voorbeeldfunctie van Westland weer terug”.

Gezamenlijke weg naar World Expo 2025

Ook aan toekomstplannen is er geen gebrek. “We blijven samen kijken naar nieuwe kansen voor de Westlandse glastuinbouw overal ter wereld”, vertelt burgemeester Arends. “Daarnaast kijk ik erg uit naar de World Expo van 2025 in Osaka. Niet alleen het evenement zelf, maar ook de weg daarnaartoe is een geweldige kans om andere landen in de wereld te informeren over ons sterke glastuinbouwcluster en wat wij voor hen kunnen betekenen. Zoals positieve ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid en duurzame productie van bloemen en planten."