HONSELERSDIJK - Burgemeester Arends heeft een woning aan de Sperwerhorst in Honselersdijk voor een periode van drie maanden gesloten, nadat de politie in deze woning een hennepkwekerij had aangetroffen.


De aanwezigheid van een hennepkwekerij in een woning is onveilig. Zo is er een reële kans op brand of instorting als gevolg van ondeugdelijke aanleg van elektriciteit en bouwkundige aanpassingen. Ook voor de gezondheid van omwonenden zijn er risico’s. Denk aan waterlekkage, vervuiling van leidingwater en vorming van schimmels. Ten slotte kan een hennepkwekerij leiden tot het aantrekken van andere criminele activiteiten, wat grote gevolgen heeft voor de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van omwonenden.

De bevoegdheid van de burgemeester om een pand met hennepkwekerij te sluiten vloeit voort uit de Opiumwet. Doel van de sluiting is de overtreding te beëindigen en herhaling hiervan te voorkomen.

Het opleggen van een last onder bestuursdwang (sluiting) door de burgemeester staat los van strafrechtelijke vervolging.