MAASDIJK - Leerlingen van het Kompas in Maasdijk starten op 22 februari met het aanplanten van de laatste bomen in Tiny Forest ‘Het Oranjebos’. In samenwerking met het Instituut voor natuureducatie (IVN) en gemeente Westland is het Tiny Forest tot stand gekomen. De leerlingen mogen zelf bomen en struiken planten en gaan het Tiny Forest deels onderhouden. Het minibos is voor de school een perfecte plek voor les in een buitenlokaal.


Verbinding met natuur

Aan de Oranjewerf ligt vanaf dinsdag Tiny Forest ‘Het Oranjebos’. Wethouder Leen Snijders opent het minibos samen met de leerlingen. “Het is geweldig voor de leerlingen om in een buitenlokaal les te krijgen. Bovendien is het leuk om lekker te ravotten en in de natuur bezig te zijn”, aldus de wethouder. Het doel van een Tiny Forest is om kinderen te verbinden met de natuur.

Leerlingen planten eigen boom aan

In het buitenlokaal krijgen de leerlingen hun eerste les: hoe plant ik een boom aan. In tweetallen planten de leerlingen daarna hun, nu nog kleine, eigen boom aan. Dit doen zij met de hulp van de hovenier en een IVN medewerker. Elke boom krijgt een label met de naam van de leerling die deze boom geplant heeft.

Buurtbewoners

Niet alleen voor de kinderen van de school, maar ook voor buurtbewoners is het Tiny Forest een fijne plek om in de natuur te zijn. Wethouder Snijders roept de inwoners van de gemeente Westland op om met ideeën te komen waar meer Tiny Forests gerealiseerd kunnen worden. “Want als de buurt meedenkt met de locatie van een Tiny Forest bereiken we de beste resultaten” aldus de wethouder.

Eerste Tiny Forest in Westland

Het Oranjebos is het eerste Tiny Forest in de gemeente Westland. De naam voor het minibos is bedacht door leerlingen van Het Kompas. In Nederland zijn er inmiddels honderd van dit soort compacte bossen.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een bos ter grootte van een tennisbaan. Het is een unieke plek waar mensen elkaar op een gezonde plek kunnen ontmoeten en kinderen van de betrokken scholen in het buitenlokaal lessen krijgen over de natuur. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval. De Tiny Forests zijn een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en zoogdieren als egels en konijnen. Het is goed voor de verschillende dieren en planten in een gebied.