NAALDWIJK - Lentiz Floracollege mag zich als eerste middelbare school in Westland een Gezonde School noemen. De school behaalde maar liefst twee certificaten tegelijkertijd: de Gouden Kantineschaal en het themacertificaat voor Voeding.


Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt dit officieel gevierd met de leerlingen en het team. Daarop vooruitlopend vertelt directeur Jan Eliens hoe trots hij is. “Onze school is een omgeving waar gezond eten gemakkelijk moet zijn. Dat is goed voor de ontwikkeling en leefstijl van de leerlingen en docenten. We kiezen voor een positieve aanpak, waarbij we de keuzevrijheid van onze leerlingen respecteren. Gezond eten gaat over goed voor jezelf zorgen en daar dragen we als school graag ons steentje aan bij.”

Gouden Schoolkantine
De schaal is een keurmerk dat het Voedingscentrum geeft aan scholen met een gezonde kantine. De gouden schaal is het hoogst haalbare. Jan Eliens: “In onze Gouden Schoolkantine bestaat het aanbod voor minstens tachtig procent uit betere keuzes. Scholieren leren daardoor al op jonge leeftijd een gezonde(re) keuze te maken.”

Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding in de lessen en maken de leerlingen zelf gezonde hapjes in het kooklokaal. Tijdens ouderavonden worden (ook) gezonde versnaperingen geserveerd en zijn er watertappunten op school. Leerlingen en docenten kunnen daar hun eigen flesje water tappen.

Gezonde School
Het Lentiz Floracollege geeft jongeren mee dat een gezonde leefstijl ervoor kan zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Een leerling die zich prettig en veilig voelt, doet het beter op school en blijft minder vaak thuis. Een aanpak waar de gemeente Westland zich helemaal in kan vinden.

Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. GGD Haaglanden biedt Westlandse scholen daarbij ondersteuning. Meer informatie is te vinden op www.gezondeschool.nl.