WATERINGEN - Een vader en zoon uit Wateringen hebben van burgemeester Arends een last onder dwangsom gekregen voor het bezit van een grote hoeveelheid vuurwerk, waaronder ook illegaal vuurwerk. Het vuurwerk was opgeslagen in hun woning en een voertuig dat geparkeerd stond bij hun woning. De politie heeft het vuurwerk direct in beslag genomen en verwijderd.


Bezit en opslag van illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en wordt zowel bestuurlijk als strafrechtelijk hard aangepakt. De politie is volop bezig met controles. In de woning van de vader en zoon werd in totaal 81 kilo vuurwerk aangetroffen. Dit is in strijd met de Wet economische delicten en het Vuurwerkbesluit. Thuis mag niet meer dan 25 kilo legaal vuurwerk worden opgeslagen.

Herhaling voorkomen

De last onder dwangsom is aan de vader en zoon opgelegd om herhaling van deze overtredingen te voorkomen. Er moet € 1.000 worden betaald als er nog een keer meer dan 25 kilo wordt aangetroffen in de woning en daarnaast nog eens € 1.000 als er weer illegaal vuurwerk wordt aangetroffen.

Gevangenisstraf

De maatregel van de burgemeester staat los van strafrechtelijke vervolging. Omdat de risico’s van vuurwerkbezit groot zijn, zijn de straffen fors. Deze variëren van een flinke taakstraf tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.