'S-GRAVENZANDE - Burgemeester Bouke Arends heeft op vrijdagavond 6 maart Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de brandweervrijwilligers van de kazerne ’s-Gravenzande. De vrijwilligers ontvingen de versierselen behorende bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun jarenlange inzet van meer dan 20 jaar bij de vrijwillige brandweer.


De onderscheidingen werden uitgereikt aan:
De heer T. (Timo) Baks uit ’s-Gravenzande. Hij leverde meer dan 20 jaar een bijdrage aan de openbare veiligheid. Hij is in 1997 gestart bij de Vrijwillige Brandweer, in de functie van Bevelvoerder in de rang van Brandmeester.

De heer R.F. (Ron) van den Berge. Hij kreeg zijn lintje voor zijn verdiensten als brandweervrijwilliger voor de brandweer ’s-Gravenzande en vanaf 2004 Veiligheidsregio Haaglanden. De heer Van den Berge werkt 21 jaar als brandweervrijwilliger in de functie van Bevelvoerder in de rang van Brandmeester.

De heer A. den Drijver (Lex). Hij is in de functie van brandweervrijwilliger Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht gedecoreerd voor zijn verdiensten gedurende ruim 30 jaar bij de vrijwillige brandweer in ‘s-Gravenzande. Hij is sinds 1989 betrokken bij de brandweer.

De heer B.J. Verkade (Ben). Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau op basis van zijn vrijwillige verdiensten gedurende 22 jaar voor de Veiligheidsregio Haaglanden. De heer Verkade bekleedt de functie van Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht voor de kazerne ’s-Gravenzande.

De heer M.L. Voorberg (Martin). Hij is in 1998 begonnen bij de vrijwillige Brandweer in ’s-Gravenzande en gedecoreerd voor zijn verdiensten gedurende 21 jaar als laatste in de functie van Bevelvoerder in de rang van Brandmeester.

De heer B.W.J. (Barrow) Weeland. Hij is actief bij de brandweer ’s-Gravenzande is op basis van zijn vrijwillige verdiensten voor de regionale brandweer onderscheiden. Hij is 21 jaar actief in de functie van Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij chauffeur/pompbediener.

De heer F.A. van Wetering (Frenk). Hij is in 1990 begonnen bij de vrijwillige Brandweer en gedecoreerd voor zijn verdiensten als brandweervrijwilliger in ’s-Gravenzande gedurende 29 jaar als laatste in de functie van Bevelvoerder in de rang van Brandmeester.

Aanpassing decoratiestelsel
Voorheen kwamen brandweerlieden, die 20 jaar of langer actief zijn geweest als brandweervrijwilliger, ter gelegenheid van het afscheid, in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft per 1 januari 2020 aanpassingen gedaan in het decoratiestelsel. De Veiligheidsregio Haaglanden hanteert sinds 1 januari ook deze nieuwe criteria. Vrijwilligers van de brandweer die voor 1 januari 2020 twintig jaar of langer actief waren, komen alsnog nu in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding op basis van 20 jaar of langer vrijwillige inzet voor de regionale brandweer.