HONSELERSDIJK - Burgemeester Bouke Arends heeft op dinsdagavond 4 februari tien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de brandweervrijwilligers van de kazerne Honselersdijk. De vrijwilligers ontvingen de versierselen behorende bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun jarenlange inzet van meer dan 20 jaar bij de vrijwillige brandweer. Dit deden zij voor de kazerne Honselersdijk, in 2004 werd dit de Veiligheidsregio Haaglanden.


Tien Koninklijke onderscheidingen

De heer J.A. Bruinen uit Naaldwijk leverde meer dan 20 jaar een bijdrage aan de openbare veiligheid. Hij is in 1999 gestart bij de Vrijwillige Brandweer Honselersdijk, thans Veiligheidsregio Haaglanden, als laatste in de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij chauffeur/pompbediener.

De heer L.G.P. Honselaar uit Honselersdijk is 26 jaar actief als vrijwilliger voor de regionale brandweer. Hij bekleedt de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij chauffeur/pompbediener.

De heer L.C. Lange uit Honselersdijk kreeg zijn lintje voor zijn verdiensten als brandweervrijwilliger voor de brandweer Honselersdijk en vanaf 2004 Veiligheidsregio Haaglanden. De heer Lange werkt 30 jaar als brandweervrijwilliger in de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht.

De heer N.J. van der Linden uit Honselersdijk is in 1996 begonnen bij de brandweer in zijn woonplaats. Betrokkene is brandweervrijwilliger in de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht.

De heer M.J.M. van Santen uit Honselersdijk is gedecoreerd vanwege zijn langdurige verdiensten
van bijna 30 jaar als brandweervrijwilliger, in de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht.

De heer W.H.M. de Voeght uit Honselersdijk kreeg zijn onderscheiding voor zijn inzet van bijna 34 jaar als brandweervrijwilliger in de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht.

De heer E.H. Vreugdenhil uit Honselersdijk is 20 jaar brandweervrijwilliger en kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de functie van Bevelvoerder met de rang van Brandmeester.

De heer M.J.M. Zuijderwijk werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau op basis van zijn vrijwillige verdiensten gedurende 29 jaar voor de Veiligheidsregio Haaglanden. Voor zijn functie van brandweervrijwilliger Bevelvoerder met de rang van Brandmeester.

De heer J.C.A. Zuurveld uit Honselersdijk is in de functie van brandweervrijwilliger Bevelvoerder in de rang van Brandmeester gedecoreerd. Hij is sinds 1995 betrokken bij de brandweer.

De heer J.G.M. Zwinkels uit Honselersdijk is op basis van zijn vrijwillige verdiensten voor de regionale brandweer onderscheiden. Hij is al 41 jaar actief voor de kazerne Honselersdijk in de functie van Manschap B in de rang van Hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij chauffeur/pompbediener.

Aanpassing decoratiestelsel

Voorheen kwamen brandweerlieden, die 20 jaar of langer actief zijn geweest als brandweervrijwilliger, ter gelegenheid van het afscheid, in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft per 1 januari 2020 aanpassingen gedaan in het decoratiestelsel. De Veiligheidsregio Haaglanden hanteert sinds 1 januari ook deze nieuwe criteria. Vrijwilligers van de brandweer die voor 1 januari 2020 twintig jaar of langer actief waren, komen alsnog nu in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding op basis van 20 jaar of langer vrijwillige inzet voor de regionale brandweer.