WESTLAND - Koningsdag 2020 krijgt een andere vorm. Koningsdag 2020 vieren we thuis én samen, voor zover mogelijk. Dit is de oproep van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.


Vlaggen en klokgelui

De bond roept iedereen deze dag op de vlag uit te steken. Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving. Ook hebben de Oranjeverenigingen gevraagd om tussen 9.45 en 10.00 uur de klokken te luiden als teken van verbinding, verdriet en vreugde.

Nationale Aubade
Om 10.00 uur begint de Nationale Aubade. Het Concertgebouworkest vraagt iedereen om dan samen het Wilhelmus ten gehore te brengen, De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen. Voor wie dat wil stelt het orkest partijen van het nationale volkslied beschikbaar voor allerlei soorten bezettingen: koperkwartet, trio, orkest, koor en diverse andere instrumenten.

Zingen voor saamhorigheid
Er is een nationaal initiatief voor saamhorigheidsconcerten bij verzorgingshuizen. De gemeente Westland organiseert hiervoor een lokaal programma met regionale artiesten. Het is de bedoeling dat deze saamhorigheidsconcerten door de bewoners van de verzorgingshuizen vanachter de vensters ‘beleefd’ kunnen worden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet de bedoeling dat deze optredens door inwoners bezocht worden.

Nationale Toost om 16.00 uur
In deze moeilijke tijd, waar het nieuws vrijwel louter bestaat uit akelige berichten, is het vooral óók belangrijk positieve elementen te benoemen en samen mooie momenten te creëren. Omzien naar elkaar. Niemand eenzaam, omdat we alleen samen het ‘eenzaamheidsvirus’ kunnen bestrijden. De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door iedereen – op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, om 16.00 uur heffen we in Nederland gezamenlijk het glas.