WESTLAND - Gemeente Westland doet mee aan NK tegelwippen! Doe jij mee? Laat gratis jouw tuintegels ophalen en ontvang gratis tuinplanten! Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd van 21 maart tot en met 31 oktober voor gemeentes. De gemeente met de meest gewipte tegels wint. Inwoners kunnen gewipte tuintegels gratis op laten halen en ruilen voor biologische planten*.


Het doel van het tegelwippen. is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kun je een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Westland meer klimaatadaptief en biodivers.

Tegels gratis laten ophalen door Tegeltaxi en ruilen voor biologische tuinplanten

Om bewoners uit het Westland extra te motiveren, kunnen zij de gewipte tuintegels gratis op laten halen door de Tegeltaxi. Gemeente Westland stimuleert vanuit het programma Westland Woont Duurzaam bewoners om duurzamer te leven. De eerste Tegeltaxi rijdt op 9 april in Wateringen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.westlandwoontduurzaam.nl/tegelwippen. Voorafgaand aan de Tegeltaxi ophaaldagen bezoekt een informatieteam van Steenbreek Westland bijna elke kern voor informatie en inspiratie. Zij zijn voor het eerst aanwezig op de markt in Wateringen op 23 maart.

Hoe het werkt

Het NK Tegelwippen is de wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor planten. De gemeente die de meeste tegels wipt wint! De tegels die worden opgehaald met de tegeltaxi worden automatisch geteld. Ook als inwoners zelf nog tegels bij de milieustraten inleveren, dan telt dit mee. Geef dan wel je gewipte tegels zelf op via de website van NK Tegelwippen en ze worden opgeteld bij de tegelteller van gemeente Westland. Ook maken de wippers kans op mooie prijzen.

Ruilregels tegels voor tuinplanten

Standaard formaat tegels = 30 x 30 cm
1 t/m 20 tegels: 1 vaste plant per tegel
20 t/m 50 tegels: 1 vaste plant per 2 tegels
50 t/m 100 tegels: 1 vaste plant per 4 tegels
Meer dan 100 tegels: aantal planten in overleg.

Ander formaat tegels in overleg.

Data Tegeltaxi

8 april - Tegeltaxi ophaaldag Wateringen
22 april - Tegeltaxi ophaaldag Monster en Ter Heijde
3 juni - Tegeltaxi ophaaldag 's-Gravenzande en Heenweg
17 juni - Tegeltaxi ophaaldag Naaldwijk
9 september - Tegeltaxi ophaaldag De Lier
30 september - Tegeltaxi ophaaldag Honselersdijik en Kwintsheul
22 oktober - Tegeltaxi ophaaldag Poeldijk

Aanvragen Tegeltaxi

Data Informatiestand

5 april - informatiestand markt Monster
20 mei - informatiestand markt 's-Gravenzande
1 juni - informatiestand markt Naaldwijk
18 juni - informatiestand Maasdijk nabij winkels
27 augustus - informatiestand centrum De Lier
16 september - informatiestand Honselersdijk
7 oktober - informatiestand Poeldijk

Voorgaande edities van het NK Tegelwippen

Tijdens de eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Er werd meer dan 14,5 hectare vergroend. Vorig jaar wipte gemeente Rucphen de meeste tegels per inwoner en verwijderde gemeente Den Haag effectief de meeste tegels.

Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!
Op https://westlandwoontduurzaam.nl kun je nog veel meer lezen over duurzaam leven.