NAALDWIJK - Fitpark Verdilaan, het nieuwe Calisthenics-freerunningpark aan de Verdilaan in Naaldwijk, is vrijdagmiddag 9 juli officieel geopend. Wethouder Leen Snijders gaf een toelichting op het project en opende samen met initiatiefnemers Monique van Kaam en Thijs van Holsteijn het fitpark. Daarna volgden demonstraties calisthenics en freerunning. Vanaf nu is het fitpark door iedereen te gebruiken.


Na ruim twee jaar voorbereidingen en werkzaamheden is het dan eindelijk zover. Het door initiatiefnemers Thijs van Holsteijn (Calisthenics) en Monique van Kaam (namens turnvereniging UDI / Freerunning) voorgelegde verzoek is uitgevoerd. Zowel ervaren calisthenicssporters en freerunners, als individuele of groepsbuitensporters, kunnen gebruik maken van de sporttoestellen op deze openbare plek aan de rand van het centrum van Naaldwijk.

Voorbereiding

Naar aanleiding van de door de raad aangenomen motie in november 2018 is in 2019 direct een traject gestart voor onderzoek naar geschikte locaties binnen Westland. Meerdere locaties in Westland zijn onderzocht en de locatie aan de Verdilaan tegenover het gemeentehuis bleek uiteindelijk de meest geschikte. Nadat ook uit de directe omgeving geen bezwaren bleken te zijn tegen het fitpark is de tijdelijke omgevingsvergunning verleend. Eind mei 2021 kon er worden gestart met de uitvoering voor realisatie van het calisthenics-freerunpark.

Demonstraties

Nu de werkzaamheden zijn afgerond en er door velen in de afgelopen weken al gebruik is gemaakt van de geplaatste toestellen, werd het tijd om het Fitpark Verdilaan officieel te openen. Ervaren calisthenicssporters en freerunners gaven, na de officiële opening, een demonstratie om het juiste gebruik van de toestellen en de sportmogelijkheden te laten zien.

Wat is calisthenics en freerunning

In het calisthenicspark staan toestellen waarop liefhebbers fitnessoefeningen kunnen doen. Bij het gebruik van deze sport maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Dit doe je met duw-, trek-, buig-, sprong- en zwaai-oefeningen. Het doel is het vergroten van spierkracht, spiermassa, mobiliteit/flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Bekende oefeningen bij deze street-workout sport zijn push-ups, pull-ups en burpees. Freerunning is een energieke sport waarbij je op een creatieve manier zo snel en vloeiend mogelijk een parcours met obstakels aflegt. Springen, salto’s, trucs. Het hoort er allemaal bij.

Voldoende bewegen

De realisatie van deze sportmogelijkheid, toegankelijk en beschikbaar voor iedereen op welk moment van de dag of in de week dan ook, sluit aan bij de tijd waarin gezond eten en voldoende bewegen steeds belangrijker blijken. Zo’n park als dit op een openbare plek geeft iedereen de gelegenheid om op elk moment te sporten. Iets wat de gemeente Westland stimuleert en belangrijk vindt voor de gezondheid van de inwoners.