WESTLAND - In korte tijd is er binnen de gemeente Westland veel bereikt voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Naast het recht op onderkomen, hebben vluchtelingen recht op sociale bijstand, financiële ondersteuning en medische zorg. Ook mogen kinderen naar school. En in dat laatste is vandaag een grote stap gezet. Vandaag zijn 2 x 15 leerlingen gestart bij de schakelklas van het primair onderwijs in Monster. Deze week starten daarnaast ruim 25 leerlingen op het voortgezet onderwijs bij ISW Gasthuislaan en ISW Hoogeland. Maar ook ouders van de kinderen gaan aan de slag op school.


Voor de kinderen zijn er laptops geregeld, extra digiborden, vervoer en schoolbenodigdheden. Maar niet alleen de kinderen uit Oekraïne gaan vanaf deze week naar school. Ook gaan er een aantal van hun ouders mee naar school. Die ouders die in Oekraïne in het onderwijs werkten, gaan hier werken binnen het PO en VO.

Samenwerken

Huib van Koeveringe, teamleider van de schakelklas in Monster: “Iedereen heeft een ontzettende drive om dit samen voor elkaar te krijgen en deze kinderen zo snel mogelijk een plek te geven. Dit doen we samen met de Oekraïense leerkrachten die mee hebben gewerkt in het organiseren van deze nieuwe groepen. Volgende week hopen we dat er weer twee groepen starten.”

Geert Millekamp, regiodirecteur ISW: “Eén van de Oekraïense docenten zei tegen mij: ‘I hope one day I can do this for you!’ Nu lijkt mij het niet heel waarschijnlijk dat dat gaat gebeuren, maar dat geeft wel het gevoel van deze samenwerking goed weer. Laten we dit zo organiseren zoals wij het ook fijn zouden vinden als het om onszelf en onze kinderen zou gaan.”

Wethouder Piet Vreugdenhil kwam vandaag kijken bij de school en leerlingen. “Vandaag draait om deze kinderen. Wat een belangrijke stap voor hen om hun draai hier te vinden in Westland. Ik kan mij zo voorstellen ook een spannende stap. Ik kan niet anders zeggen dat ik ontzettend blij ben en trots op alle partijen die zich vanaf het begin hebben ingezet om in korte tijd veel te bereiken voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Ook met de scholen werd maar weer duidelijk hoeveel we kunnen bereiken samen. Ik hoop dat de kinderen het fijn gaan hebben en vertrouw op een warm welkom.”

Meldpunt voor vragen en hulpaanbod Oekraïne

Via oekraine@gemeentewestland.nl kunnen inwoners de gemeente bereiken als zij vragen hebben. Ook kunnen Westlanders via dit emailadres hun initiatieven en acties voor de vluchtelingen uit de Oekraïne melden. De gemeentelijke website is zo ingericht dat alle relevante informatie goed vindbaar en toegankelijk is voor iedereen.