WESTLAND - Gemeente Westland heeft de sportieve handen ineengeslagen met sportverenigingen Olympus ’70, Verburch, Quintus en Hockeyvereniging Westland. In januari, de maand van gezondheid, starten zij de challenge #WestlandSportRookvrij. Doel is om andere sportverenigingen uit te dagen om ook per 1 mei 2023 geheel rookvrij te zijn. Deze challenge komt voort uit het Lokaal Preventie Akkoord van gemeente Westland. “Sporten en roken gaan niet samen. Laten we onze kinderen het goede voorbeeld geven en samen werken aan rookvrije sportvelden”, aldus wethouder Anko Goudswaard.


Zaterdag is de challenge #WestlandSportRookvrij gestart. Bij sportvereniging Olympus ’70 in Naaldwijk is hiervoor de eerste tegel gelegd. “Ik hoop dat er nog vele tegels in het Westland volgen.” vertelt Goudswaard. “De rookvrije schoolpleinen kennen we allemaal goed. Maar er zijn meer locaties waar veel kinderen komen waar eigenlijk roken onwenselijk is. We starten nu met de sportwedstrijden en velden. En wat ben ik blij dat we samen met Hockeyvereniging Westland, Verburch, Quintus en Olympus ’70 dit initiatief nemen. En ik roep ook de andere verenigingen in Westland op: doen jullie mee?”

Ambassadeurs

Ambassadeurs van deze uitdaging zijn sportverenigingen Verburch, Hockeyvereniging Westland, Quintus en Olympus ’70. Zij vinden dat sportverenigingen ook hun steentje kunnen bijdragen in de gezondheid van Westlanders. “Het is belangrijk dat wij kinderen kans geven om zo veel mogelijk rookvrij op te groeien. Naast de voordelen voor de gezondheid, heeft het ook een preventief effect om later zelf niet te roken.” Legt Eric van Heijningen (bestuurslid Olympus ’70) uit. Peter Zuidgeest (bestuurslid Verburch) vult hem aan. “Heel leuk dat wij nu ambassadeurs zijn van de challenge Westland Sport Rookvrij. Het past niet meer in deze tijd. Samen willen we het goede voorbeeld geven: kinderen sporten bij ons rookvrij! Doe jij mee met jouw club aan deze #westlandsportrookvrij challenge?”

De challenge met prijs

Tot en met 1 mei 2023 kunnen sportverenigingen die mee willen doen zich aanmelden via www.gemeentewestland.nl/sportrookvrij. Dan krijgen zij materiaal toegestuurd die ze kunnen ophangen op de vereniging. Dan weten de bezoekers en leden ook dat de hele locatie rookvrij is per 1 mei 2023. We hopen dan ook dat via de social media kanalen er actief wordt gepraat over #WestlandSportRookvrij.

Lokaal Preventie Akkoord

Een rookvrije generatie, gezond eten, minder alcoholgebruik en mentaal lekker in je vel zitten. Het zijn 4 punten uit het Lokaal Preventie Akkoord van gemeente Westland. In dit akkoord staat beschreven hoe de gemeente samen met haar partners gaat werken aan deze punten. Er staan dan ook meerdere projecten gepland voor de komende jaren. Hierbij hebben kinderen een speciale rol.