WESTLAND - Op dinsdag 5 mei klinken op drie plekken in Westland de carillons. Van 12.00 tot 13.00 uur zijn de klokken van de Domtoren in De Lier te horen, van 14.30 tot 15.30 uur van de Oude Kerk in Naaldwijk en van 16.30 tot 17.30 uur van de Protestantse Kerk in Wateringen. De beiaardbespelingen op de marktdagen (woensdag 6 en 13 mei) staan ook in het teken van de bevrijding.


Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Juist nu veel mensen door de coronamaatregelen veel thuis zitten, zorgen de klanken uit de kerktorens voor vrolijkheid, een gevoel van verbondenheid en bieden ze enige troost. Beiaardier Bas de Vroome laat liederen horen die passen bij de tijd waarin we nu leven.

Mix oud en modern
Naast oude liederen als ‘Merck toch hoe sterk’ en het Wilhelmus klinken er moderne liederen uit de torens, zoals van Ramses Shaffy (Wij zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder), André Hazes (Geef mij je angst), Franky Stardust, (De handen ineen) en natuurlijk van Richard Rogers (You’ll never walk alone).

Nationale Bevrijdingsestafette
In coronatijd staat het culturele leven in Nederland zo goed als stil. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er op veel plekken nog livemuziek in de openbare ruimte: de Nationale Bevrijdingsestafette. De beiaardiers van Nederland spelen sinds september 2019 op meer dan 100 torens in het hele land. Met deze estafette vieren ze 75 jaar vrijheid.