WESTLAND - Dit jaar zijn er geen gemeenschappelijke herdenkingsplechtigheden in Westland. Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het college van Westland besloten een aangepaste 4 mei herdenking te organiseren in 6 kernen. Dit jaar herdenken we daarom wel in geest samen, maar niet fysiek. Dit past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden en die rekening houdt met de coronamaatregelen.


Monumenten hele dag toegankelijk

In de kernen De Lier, ’s-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen zijn de gemeentelijke oorlogsmonumenten en in Poeldijk het monument op de parochiële begraafplaats op maandag 4 mei 2020 de gehele dag toegankelijk voor publiek om te herdenken en/of bloemen te leggen. Op deze manier kan de Westlandse samenleving, ondanks de moeilijke omstandigheden, stilstaan bij gevallenen in de strijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze individuele bezoeken wordt iedereen verzocht de coronamaatregelen in acht te nemen.

Kranslegging namens samenleving zonder publiek
Het officiële moment, in de vorm van een kranslegging namens de Westlandse samenleving in de 6 kernen, vindt plaats om 19.00 uur met aansluitend 2 minuten stilte. De kranslegging wordt gedaan door maximaal 3 personen (afvaardigde van college B en W, lokaal oranje/4mei-comité en Stichting Veteranen Westland) maar zonder publiek.

Taptoesignaal
Daarnaast doet gemeente Westland, conform het landelijk initiatief, een oproep aan alle koperblazers om op 4 mei om 2 minuten vóór 20.00 uur vanaf zoveel mogelijk plaatsen buiten het taptoesignaal te laten klinken. Het organiserend 4 mei comité van De Lier heeft het initiatief genomen om vanaf de Dom het taptoesignaal te laten klinken.