WATERINGEN - De rechtbank Den Haag heeft dinsdag drie mannen uit Mexico veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor hun betrokkenheid bij de productie van crystal meth.


Tip
Naar aanleiding van een tip van een informant heeft op 26 februari 2019 een inval plaatsgevonden in een loods In Wateringen. Daar is een professioneel opgezet en ingericht laboratorium aangetroffen waar bijna 850 kilo crystal meth (methamfetamine) is geproduceerd. Op het moment van de inval waren de verdachten daar aan het werk.

​Hoogwaardig eindproduct
De verdachten zijn uit Mexico naar Nederland gekomen. Zij werden dagelijks in de maand februari 2019 naar de loods vervoerd. Zij hadden volgens de rechtbank de kennis om een hoogwaardig eindproduct te maken.

Geen excuus
Dat de verdachten gedwongen waren in het laboratorium te werken en dat zij werden uitgebuit, vindt de rechtbank niet aannemelijk geworden. De verdachten werkten zonder enig toezicht in het drugslab, ze waren in het bezit van de sleutel van het appartement waar zij verbleven en een van hen had een telefoon waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd. Het zal zeker zo zijn dat het leven in Mexico niet altijd makkelijk is en dat de verleiding groot is om in Nederland een naar Mexicaanse begrippen vorstelijk salaris te verdienen. Dat vindt de rechtbank echter geen excuus.

Gevaarlijke drug
Crystal meth is wellicht de voor de volksgezondheid meest gevaarlijke drug die op dit moment op de markt wordt gebracht. Het werkt bijzonder verslavend en deze drug heeft op de mens een bijna verwoestende uitwerking. Daarom is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar op zijn plaats.