DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een 30-jarige man uit 's Gravenzande vrijgesproken van stalking van een medium van Astro TV. Volgens de rechtbank was de hoeveelheid en frequentie van de contacten onvoldoende om te spreken van stelselmatige stalking.

Achtergrond
De verdachte was verliefd op het medium. Hij belde haar om tegen betaling door haar ingesproken bandjes te beluisteren. Hij dacht dat zij het tijdens die gesprekken alleen tegen hem had. Ook stuurde hij haar meer dan 150 mails en bezocht hij haar op haar werk.

​Stopbrief
Verdachte kreeg op 9 augustus 2018 een stopbrief van de politie met de mededeling dat hij op geen enkele wijze contact mocht opnemen met aangeefster. Daarna heeft hij in minder dan drie maanden 19 reacties geplaatst op het e-mail formulier op haar website. Deze berichten waren niet beledigend of bedreigend. Het zijn mogelijk wel ‘verboden contacten’ in het licht van de stopbrief. Bij de strafrechtelijke beoordeling vindt de rechtbank het echter van belang dat aangeefster ook na 9 augustus op haar website het publiek – dus ook verdachte – uitnodigt om te reageren. Daarnaast zijn de berichten niet binnengekomen in haar persoonlijke mailbox maar op haar zakelijke website. Ook zijn de berichten niet door aangeefster als eerste gezien maar door iemand die kennelijk als webbeheerder optreedt en de berichten verzamelde voor het dossier.

Mishandeling en vernieling
De rechtbank veroordeeld de man wel tot een gevangenisstraf van 1 maand voor het mishandelen van zijn vader en het vernielen van twee porseleinen beelden.​

Vervroegd uitspraak
De rechtbank heft het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis op. Hierdoor vervallen ook de aan die schorsing verbonden voorwaarden en het elektronisch toezicht op de naleving daarvan. De rechtbank spreekt dit vonnis vervroegd uit omdat de enkelband verdachte onmiskenbaar hindert bij zijn dagelijkse beroepswerkzaamheden.