MONSTER - De man die in november is gehoord in de vermissingszaak Jaïr Soares is geen verdachte meer. Uit onderzoek is gebleken dat hij ten tijde van de vermissing in het buitenland op vakantie was.


De man kwam in beeld door overeenkomsten tussen de vermissingszaak van Jaïr Soares met de zaak waarvoor hij zelf eerder is veroordeeld. Ook had zich bijna 25 jaar na dato een nieuwe getuige gemeld. Eén en ander was voldoende om de man na al die jaren als verdachte te horen.

De man gaf zelf direct aan niets met de zaak te maken te hebben en een alibi te hebben. Die verklaring is in de afgelopen periode door de politie uitgebreid onderzocht. Er is gebleken dat hij inderdaad niet betrokken kan zijn geweest, omdat hij op dat moment zo goed als zeker in het buitenland was met zijn familie. De zaak tegen hem is geseponeerd.

Vermist op het strand

De toen 7-jarige Jaïr Soares verdween spoorloos tijdens een warme stranddag op 4 augustus 1995. Hij was met zijn ouders, broertje en de buurvrouw met haar dochter naar zee gegaan in Monster. Toen ze een patatje gingen halen, speelde Jaïr tikkertje rond de strandtent. Daar is hij voor het laatst gezien. Er is nooit meer iets van hem vernomen.

Een grote zoekactie op het strand en in de duinen leverde geen resultaat op, een opsporingsonderzoek door de recherche evenmin. In 2011 is een vervolgonderzoek ingesteld en is opnieuw door politie en leger gezocht in de duinen. Ook dit leidde niet tot een oplossing.

Cold case

De politie en het Openbaar Ministerie gaan er van uit de Jaïr Soares is verdwenen door een misdrijf en niet door een ongeluk. Daarom is de zaak een zogeheten cold case, een niet opgelost ernstig misdrijf, waar ook na lange tijd nog nieuw onderzoek naar wordt gedaan wanneer daar aanleiding toe is.