WESTLAND - Dankzij goed en snel politiewerk kon op 8 mei 2018 een gijzeling worden voorkomen bij een Westlands koelbedrijf. Een groep mannen (voornamelijk uit Bergen op Zoom) had bedacht zich via het gijzelen van een medewerker toegang te verschaffen tot de koelcellen. Daar lag tussen de ananassen een lading cocaïne van ruim vijfhonderd kilo verstopt. Ook van het voorbereiden van deze cokesmokkel worden ze verdacht. Vandaag hoorden ze celstraffen tot 64 maanden tegen zich eisen.

De groep hield zich volgens het OM bezig met het voorbereiden van het transport van de cocaïne in Nederland. Het aanvankelijke plan was om de vrachtwagen te onderscheppen die de lading vervoerde vanaf de Rotterdamse haven.

Dat mislukte echter. Daarop besloot men de lading te volgen naar een koelbedrijf in het Westland en daar toe te slaan. Een van de mannen wist het terrein op te komen en zich te verstoppen in een koelcel. Hij zou wachten tot het bedrijf ging sluiten. Tussen vijf mannen werd vervolgens de optie besproken om de laatst aanwezige medewerker te gijzelen. Die zou worden gedwongen de rest van de groep toe te laten, zodat zij op hun gemak de cocaïne konden uithalen.

Tap
Maar zover kwam het niet. Want wat de groep niet wist, was dat zij onder de tap stonden van de politie. Toen die hoorde van het gijzelingsplan, werd besloten om meteen op te treden. Vier mannen met een vrachtwagen werden in de nabijheid van het bedrijf klemgereden en aangehouden.

Daarna begon op het bedrijventerrein de zoektocht naar de vijfde verdachte en naar de lading cocaïne. Uren later werd de vijfde verdachte onderkoeld aangetroffen. De cocaïne werd nog een dag later gevonden. En na een maand volgde de aanhouding van nog twee andere verdachten.

Gijzelen
Volgens de officier van justitie heeft de groep zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor de invoer van 510 kilo cocaïne. Ook vindt zij dat er voldoende bewijs is voor voorbereidingshandelingen van het gijzelen van de vrachtwagenchauffeur. Wat betreft de medewerker van het koelbedrijf, meent zij dat er voldoende bewijs is voor een poging gijzeling.

De officier van justitie eiste tegen een 34-jarige man uit Bergen op Zoom 64 maanden cel en tegen twee plaatsgenoten van hem van 23 en 29 jaar 54 maanden cel. Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats hoorde eveneens 54 maanden tegen zich eisen. Tegen een 54-jarige man uit Bergen op Zoom was de strafeis 51 maanden, tegen een 22-jarige Rotterdammer 44 maanden en tegen een 49-jarige man uit Hansweert (Zeeland) 40 maanden (waarvan tien voorwaardelijk). De rest van de week komen de advocaten aan de beurt. Vrijdag is de laatste zittingsdag en de uitspraak volgt dan na twee weken.